Pravičnost (Resnica in laž)

Matjaž, Matej in Evan so bili že od malega najboljši prijatelji. Skupaj so hodili v šolo, trenirali in za povrh so bili še sosedje. V času, o katerem govorim, so bili stari že 17 let in Matej ter Evan sta se vpisala na gimnazijo. Po dolgem času so se spet srečali in šli na hrib. Ko so bili na pol poti do vrha, sta se Matej in Evan šalila: «Kaj pa, če vržemo kamen na ljudi pod nami, da jih prestrašimo?« Matjaž je odvrnil, da lahko tako nekoga poškodujejo. Še naprej sta ga prepričevala, potem pa je šel Matjaž na stranišče ob poti. Ko se je vrnil, ju je videl metati kamen. Skušal ju je ustaviti, a je bilo prepozno. Kamen je padel na glavo neki gospe in vsi trije so mislili, da je mrtva. Matjaž se je razburjen začel dreti: »Kaj sta naredila! Ubila sta jo! Poklical bom policijo in priznal, kaj smo naredili.« Evan je takrat zbežal. Matej pa je Matjažu rekel: »Ne kliči policije, vsi bomo šli v zapor!« Matjaž je vseeno poklical in prijavil dogodek. V tem času je Matej  iskal Evana. Policija je čez nekaj časa prišla in aretirala Matjaža, Mateja in Evana pa ni bilo nikjer. 

 Okoli šest ur po aretaciji je Matjaža začel zasliševati policist. Vprašal ga je, kaj se je zgodilo. Fant je vprašanje ignoriral in rekel: »Ali je tista ženska preživela?« Policist je grozeče odvrnil: »Odgovori mi na vprašanje!« Tako mu je Matjaž povedal celo zgodbo in policist mu je povedal, da bo v tem tednu moral na sodišče da mu bodo dodelili odvetnika, saj njegovih staršev ne morejo kontaktirati. Matjaž je bil po tem trenutku v šoku, še večji šok pa je doživel naslednji dan. Končno so se mu starši javili in mu rekli: »Sovraživa te in nočeva te nikoli več videti! Povedala sta nama, kaj se je zgodilo in prekinjava vse stike s tabo!« Matjaž je zajecljal: »Kaj, kaj so ti povedali, kdo ti j... ?« Takrat je mama prekinila pogovor in odložila telefon. Srečal se je z odvetnikom, ki mu je sporočil, da mu bodo sodili za umor in ne za nenamerni uboj. Povedal mu je, da sta Evan in Matej poklicala policijo in se prijavila kot priči ter rekla, da je Matjaž načrtoval svoje dejanje.  Matjaž je bil na robu joka: »Kako sta lahko? Lažeta se, lažeta se!« je kričal. Čez dva dni mu je odvetnik sporočil: »Imam eno dobro novico! Našel sem pričo, ki lahko potrdi, da tiste ženske nisi ubil ti.« Matjaž, za katerega sta bila zadnja dva dneva pekel, je imel končno kanček upanja, vendar je zaradi žalosti le zamomljal: »Hvala.« Ko je prišel na sodišče, sta najprej spregovorila Evan in Matej. »Kako sta lahko? Zaupal sem vama!”  je pri sebi mislil Matjaž. Za tem je bila na vrsti Matjaževa priča. Povedala je resnično zgodbo in pokazala videoposnetek, ki ga je posnela z mobilnim telefonom, z dokazom, da Matjaž ni bil ničesar kriv. 

Sodnica je Evana in Mateja obsodila na 8 let zapora za uboj, Matjaž pa ni bil kaznovan. Seveda po koncu ni bil več ista oseba in žaloval je za izgubljenima prijateljema, ki sta ga izdala. Zaradi travme, ki sta jo oba preživela, sta se Matjaž in priča, ki ji je bilo ime Tjaša, spoprijateljila. Postala sta najboljša prijatelja in se družila še leta za tem. 

S.P.

 


Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

``Laž ima krake noge´´ (Resnica in laž)

Zgodba o oranžnem ležalniku (Dobrota ni vedno sirota)

Denar ni merilo sreče (Denar in družba)