Srebrn nalivnik (Resnica in laž)

                                                                Tema: Resnica in laž

 Nekega dne, sta Klari starša naročila, naj pospravi sobo, ki je do pred kratkim pripadala njeni babici.  Ubogala ju je in odšla je pospravljat sobo. Po nekaj urah je med brskanjem po omari našla majhno leseno škatlico. Ker jo je zanimalo, kaj je v njej, jo je odprla in v njej zagledala svetleč srebrn nalivnik. 
 
Močno jo je pritegnil, zato ga je vzela iz škatlice in stekla po stopnicah navzgor v dnevno sobo, kjer je za mizo sedela njena mati. Klara ji pokazala nalivnik ter jo vprašala, če ga lahko vzame. Mama ji je povedala, da je pripadal njeni babici in ji ukazala, naj ga vrne tja, kjer ga je našla. Klarin nasmeh je upadel in svoji mami je obljubila, da bo nalivnik vrnila. Odpravila se je nazaj v babičino sobo, a namesto da bi nalivnik vrnila v škatlico, ga je pospravila v žep in odšla v svojo sobo. Usedla se je za mizo in se odločila preizkusiti nalivnik. Najprej je napisala nekaj povedi, nato je začela še risati. Uporabljala ga je toliko časa, da ji je zmanjkalo črnila, zato je zamenjala bombico in odločila se je, da ga bo naslednji dan vzela v šolo. 
 
V šoli ga je uporabljala cel dan in postajal ji je vedno bolj všeč. Ob koncu dneva, ko je stvari pospravljala v torbo, ji je peresnica padla na tla. Zaskrbljena jo je odprla in kar je videla, jo je pretreslo. Babičin nalivnik je bil v treh kosih, notranjost peresnice pa je bila obarvana temno modro. Ko se je vrnila domov, je sklenila, da mami ne bo povedala, kaj se je zgodilo, zato je kose nalivnika skrila na dno svojega predala. Mislila je že, da se bo iz te zmešnjave z lahkoto “izmazala”, vendar je zvečer do nje prišla mati in jo vprašala, kam je dala nalivnik. Klara je nekaj sekund samo zrla vanjo, nato pa je izbruhnila v jok. Iz predala je vzela nalivnik in ji s težavo razložila celo zgodbo. 
 
Njena mati je bila sprva jezna, a nato je objela svojo hčer in ji povedala, da bi morala do nje priti prej in da ji ni bilo potrebno lagati. Tistega dne se je Klara naučila, da je bolje povedati resnico kot pa se lagati. 
 
-       E.S
 

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

``Laž ima krake noge´´ (Resnica in laž)

Zgodba o oranžnem ležalniku (Dobrota ni vedno sirota)

Denar ni merilo sreče (Denar in družba)