Prava ljubezen (Dobrota ni vedno sirota)

 PRAVA LJUBEZEN 

(Dobrota ni vedno sirota)

 

Nekoč je živela Marjetka, ki je izhajala iz bogate družine. Bila je pridna, ubogljiva in prijazna deklica. Njen oče je bil najpremožnejši meščan v mestu. Bil je bolj trmast in samosvoj, toda hčeri je nudil lepo preskrbljeno življenje. 

 

Tako se je Marjetki med odraščanjem dobro godilo. Po končanem osnovnošolskem izobraževanju se je šolala v najprestižnejših fakultetah. Sčasoma je deklica dopolnila osemnajst let. Na njen rojstni dan ji je oče dejal, da se bo morala poročiti z bogatim dedičem Jurijem. Hčeri to ni bilo všeč, kajti zaljubljena je bila v prelepega Žana, ljubezen pa ji je vračal tudi on. Njenemu očetu to niti najmanj ni ugajalo, saj Žan ni izviral iz premožne družine. Ker pa je bila Marjetka zdaj polnoletna, se je lahko sama odločila, kaj bo počela. Tako je izbrala Žana in se z njim poročila. Za njeno dejanje jo je oče hotel kaznovati s tem, da ji odvzame pravico do družinskega premoženja. Morala je zaživeti bolj skromno in se marsičemu odpovedati. Vendar se s tem ni obremenjevala, ker je ob njej bil moški, ki ga je imela neizmerno rada. 

 

Nekega dne je Žan dobil odlično priložnost za delo v sosednji državi. Ker jima je primanjkovalo denarja, jo je seveda sprejel. Odšel je, žena pa je ostala sama. Ko je Marjetkin oče izvedel za to, ji je ponudil, naj se vrne domov in s tem bo dobila delež družinskega premoženja. To lahko naredi samo, če se loči od Žana. Vendar Marjetka ni sprejela, saj je ljubila Žana bolj kot pa očetov denar. Očeta je seznanila s svojo zavrnitvijo, on pa se ji je začel posmehovati, češ da se je poročila z moškim, ki je odšel. 

 

Žana dolgo ni bilo domov, tako, da je bila žena zelo obupana. Nekega dne pa se je vendarle vrnil in Marjetka je bila zelo srečna, ko ga je zagledala, da je od sreče zajokala. 

Najbolje pa je bilo to, da je Žan veliko zaslužil. Pravzaprav je zdaj imel še več denarja kot Marjetkin oče, tako da je postal najpremožnejši meščan, s tem je pridobil velik ugled. Marjetkin oče je bil sprva jezen, nato pa je spoznal, da je njegova hči poročena z najpremožnejšim meščanom, kar mu je zelo ugajalo. Opravičil se je hčerki za vse svoje izrečene besede. 



LTB





               

 

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

``Laž ima krake noge´´ (Resnica in laž)

Zgodba o oranžnem ležalniku (Dobrota ni vedno sirota)

Denar ni merilo sreče (Denar in družba)