Novela o izgubljeni denarnici (Denar in družba)

Bil je to še en naporen dan v gostilni Pri Marjetki. Stranke so tistega deževnega večera bile še posebej nadležne in zahtevne. Žaljivke so letele z vseh strani. Na ubogega natakarja Antona so se naročila kar vsula. Ta je tekal od mize do mize, da bi nestrpni gostje lahko čim prej zapolnili svoje prazne želodce. Kljub trdemu delu in tekanju naokoli pa so stranke bile nezadovoljne. Starejša gospa se je kregala, ker je Anton zamešal naročilo, medtem ko so pri sosedji mizi otroci neprestano jokali. Anton je imel vsega dovolj. Najraje bi kar odšel, a je vedel, da mora potrpeti. Resnično je potreboval plačo, saj je do plačila najemnine stanovanja imel le še teden dni časa. 


Bližal se konec dneva. Zadnja oseba, ki ji je postregel, je bil premožen in star gospod milega obraza. Anton mu je z veseljem postregel, kajti to je bila prva vljudna stranka tistega večera. Ko mu je podal krožnik, je gospod takoj plačal in mu dal napitnino. Anton je bil srečen kot že dolgo ne. Po končani večerji je gospod odšel na stranišče in na mizi pustil svojo denarnico. Ko je prišel iz stranišča, pa je ni vzel, temveč je samo odšel iz restavracije. Po desetih minutah se je restavracija zaprla. 


Anton je začel pobirati krožnike in pospravljati mize in med čiščenjem naletel na denarnico. Takoj jo je prepoznal in vedel je, da denarnice ne bo mogel takoj vrniti. Pogledal je vanjo in zagledal petsto evrov. Točno toliko, kot je potreboval za plačilo najemnine stanovanja. Bil je navdušen in presrečen, saj bi teh petsto evrov rešilo njegovo zagato. Že je bil roko vtaknil v denarnico in zgrabil denar, ko se je nemudoma ustavil. Bilo ga je sram. Kako bi lahko kaj takega sploh pomislil? V morju pokvarjencev je tudi on sam postal pohlepen. Zato se je odločil gospodu denarnico vrniti. 


Naslednjega jutra se je gospod res prikazal. Ves zaskrbljen in prestrašen je tekel do Antona. Preden pa bi sploh kaj rekel, mu je natakar izročil denarnico. Gospod se je takoj sprostil in razveselil. Antonu je bil neskončno hvaležen, zato mu je podal 100 evrov. Anton denarja ni hotel sprejeti, saj se je počutil krivega. Gospodu je povedal in priznal, kaj je sprva hotel storiti. Na njegovo presenečenje pa ga je gospod objel, mu rekel, da je dober človek in mu izročil petsto evrov kot nagrado za iskrenost in nepokvarjeno dušo. 


U. B.  




Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

``Laž ima krake noge´´ (Resnica in laž)

Zgodba o oranžnem ležalniku (Dobrota ni vedno sirota)

Denar ni merilo sreče (Denar in družba)