Nepričakovana odvisnost (Odvisnosti malega človeka)







Tema: Odvisnost malega človeka

Tine je bil običajen otrok. Bil je ljubezniv in prijazen. Rad se je igral s svojimi prijatelji, saj ni imel sorojencev. Imel je starše, ki so bili na prvi pogled “normalni”. Bili so zelo bogati, a mu niso posvečali veliko časa; zato pa je imel Tine celo življenje varuško. Imel jo je zelo rad, ker mu je edina posvečala veliko pozornosti. Bila je zelo prijazna in znala je z otroki, zato jo je Tine imel za starejšo sestro in ne za varuško. Ko si je za 12. rojstni dan zaželel tablico, sta mu jo starša seveda kupila.

Tine je tako cele dneve preživel za ekranom, njegova starša sinu namreč nista posvečala dovolj pozornosti, zato mu tega nista preprečila. Tablico je imel vedno s seboj: med kosilom, vzel jo je še na stranišče. Nekega dne pa mu je padla v WC-školjko. Fant jo sicer posušil, prebrisal, a naprava seveda ni več delalovala. Zelo se je ustrašil in tega, da naprava več ne deluje, ni upal povedati nikomur. Tako je skrivnost nosil v sebi več dni in sčasoma se je deček začel čudno obnašati. Neprestano je bil pod stresom, vse ga je razjezilo in ni se mogel koncentrirati. Njegova starša tega seveda nista opazila, njegove vedenjske spremembe pa je opazila varuška. Ko ga je vprašala, če je kaj narobe, je to sprva zanikal, a se je po nekaj minutah zlomil in ji vse povedal. Varuška je takoj zaznala problem z odvisnostjo in Tinetu je razložila, da tablica ni vsa zabava na tem svetu. Pokazala mu je razne igrače in družabne igre. Tine je bil zelo navdušen nad njimi. Takoj je pozabil na tablico in na vse težave, ki jih je prinesla. Njegovo počutje se je očitno izboljšalo; ni bil več pod stresom, znal je tudi nadzirati jezo.

Vse je bilo dobro, dokler mu starša za 13. rojstni dan nista kupila nove tablice. Varuška se je ustrašila, da bo Tine ob pogledu na tablico pozabil na vse, kar ga je naučila, a je bila prijetno presenečena. Njen varovanec se je ob pogledu na darilo zahvalil in ga vrnil staršem. Spoznal je namreč, da tablica ni dobra zanj, zato je stekel k svojim igračam in se igral naprej. Varuška je bila zelo ponosna na svoj dosežek, saj je Tineta odvadila od razvade.

ZM



Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

``Laž ima krake noge´´ (Resnica in laž)

Zgodba o oranžnem ležalniku (Dobrota ni vedno sirota)

Denar ni merilo sreče (Denar in družba)