Mihova laž (Resnica in laž)

Miha je učenec v osmem razredu osnovne šole. Ima dobre ocene in v šoli je zelo uspešen, vendar pa je malo len. Tako se mu pogosto ne ljubi narediti domače naloge in zato pri učiteljih ni ravno priljubljen.

Deček je nekega deževnega aprilskega dne sedel v šoli in se trudil slediti pouku zgodovine, misli pa so mu od monotonega govorjenja učitelja neprestano prehajale drugam. Na njegovo olajšanje se je ura zgodovine le končala, vendar pa se je to olajšanje hitro končalo, ko se je spomnil, da je zdaj na vrsti angleščina. Miha ima angleščino sicer še kar rad, vendar se je zavedal, da je bilo treba za domačo nalogo napisati spis, česar on seveda ni naredil. Hitro je začel iskati način, na katerega bi se lahko izvlekel iz trenutne situacije. Ko je učiteljica vstopila v razred, se je odločil, da se ji bo preprosto zlagal in upal, da spisov ne bo preverjala. Vse je kazalo dobro in Miha je že mislil, da se je “izmazal”, ko ga je učiteljica poklicala: “Nam prebereš svoj spis, prosim?”

Miha je bil primoran priznati, da ni naredil domače naloge. Učiteljica ga je kaznovala in mu rekla, naj ji naslednjič to pove takoj na začetku ure, saj bo tako bolj prizanesljiva. Spoznal je, da se včasih splača povedati resnico.

L. S.


Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

``Laž ima krake noge´´ (Resnica in laž)

Zgodba o oranžnem ležalniku (Dobrota ni vedno sirota)

Denar ni merilo sreče (Denar in družba)