Če imaš dobro srce, se ti vse povrne

DOBROTA NI VEDNO SIROTA

 
 

Marjeta je petnajsletno dekle, ki rado pomaga ter osrečuje druge. Marjetina mati je izgubila službo, oče pa ima zelo nizko plačo. Kljub finančni stiski sta dekletu poskušala zagotoviti vse, kar si je zaželela.

 

Nekega dne je šla v šolo in videla starko, ki se je mučila z nošenjem svoje prtljage. Marjeta ji je v hipu priskočila na pomoč ter ji pomagala nesti kovčke. Starka ji je rekla, da je ravno prišla s potovanja in potrebuje nekoga, da ji nese kovček. Stara gospa je živela v sosednji ulici, zato ji je Marjeta z veseljem pomagala. Ko sta prišli do starkinega vhoda, se je deklici zahvalila in ji izročila kuverto, vendar jo je ta prijazno zavrnila in odhitela v šolo. Ob prihodu domov je bila mama v solzah in hčerki je povedala, da je oče umrl v prometni nesreči. Deklica je planila v jok ter odšla v sobo in v njej ostala do večera. Naslednje jutro je vsa žalostna kljub očetovi smrti odšla v šolo in ob cesti ponovno srečala starko. Gospa ji je dala kuverto in Marjeta jo je prijazno zavrnila, a tokrat je starka vztrajala. Deklici se je mudilo, zato se ji je zahvalila in odšla v šolo.

 

V šoli je bila zaradi očetove smrti vsa potrta in je na ovojnico popolnoma pozabila. Doma je naredila domačo nalogo in v torbi zagledala belo ovojnico. Kuverto je odprla, v njej pa našla veliko denarja. Bila je presrečna, saj je starkino darilo rešilo družinsko finančno stisko.


L.H.



Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

``Laž ima krake noge´´ (Resnica in laž)

Zgodba o oranžnem ležalniku (Dobrota ni vedno sirota)

Denar ni merilo sreče (Denar in družba)